Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Lekker Gemekker


Ik was op uitnodiging van @heerlijkehappen bij een geitjes-belevenis in Andel, op de boerderij van Lekker Gemekker. Met een aantal mede-foodies genoten we van de geitjes, maar ook van het ijs maken van geitenmelk.


We werden door Johan van Lekker Gemekker en zijn vrouw welkom geheten. Wat een prachtige locatie, en wat wonen zij heerlijk landelijk zeg! De koffie/thee stond klaar en hoe toepasselijk, ook een schaaltje met bokkenpootjes. Na de koffie/thee werd de groep in tweeën gesplitst, de ene helft ging ijs maken en de andere helft kreeg een presentatie. Johan vertelt over de geschiedenis van het bedrijf; hij nam het in 1984 over van zijn ouders. 10 Jaar later heeft hij besloten om met melkgeiten verder te gaan. Een paar jaar later verhuisde hij naar de huidige locatie in Andel. Johan heeft op deze boerderij, na het bouwen van een andere stal, plaats voor 600 melkgeiten. Al jaren kriebelde het Johan om iets meer te doen met geitenmelkijs. Na 2 jaar externe productie heeft Johan het ijsmaken in eigen beheer.


Johan spreekt met veel passie over zijn vak. Ook kregen we te zien hoe de geiten vroeger werden gemolken en hoeveel soorten er zijn. Sommige geiten leven niet hier, maar zie je wel in andere landen. De geiten die je op de boerderij van Johan kunt vinden zijn Saanengeiten. Dit zijn witte geiten die speciaal voor de melk worden gehouden. Bij de geboorte van een lammetje krijgt deze een uniek nummer. Het lammetje wordt met eventueel zusjes naar de 'opfok' gebracht. Hier gaan ze onder de infraroodlamp om lekker op te drogen. Daarna worden ze met de fles gevoed. Zijn de lammetjes 2 maanden, dan zijn ze klaar om met z'n allen in een groot hok te gaan zitten. Als de lammeren 7 maanden oud zijn, dan zijn ze oud genoeg om voor het eerst drachtig te worden. Als de lammeren bijna hun kleintjes krijgen, dan verhuizen ze naar de grootste stal waar alle melkgeiten zijn. Als een lam een lammetje heeft gekregen, wordt het een geit genoemd. Een lam geeft zo'n 1200 liter melk per jaar. Door deze interessante presentatie hebben we veel geleerd over geitjes!


Na de presentatie werd het tijd om geitenmelkijs te maken. Els liet ons zien hoe het ijs gemaakt wordt en daarna mochten we de handelingen ook zelf verrichten!  UIteraard ook even proeven, want dat hoort er natuurlijk ook bij. Ze maken verschillende smaken ijs, zoals vanille, stracciatella, maar ook boerenjongens en cookies, sorbetijs en yoghurtijs.


Een presentatie, ijs maken ... dat maakt je hongerig! Op het terrein was Jessie van Meat Jess al druk bezig in haar foodtruck. Zij serveerde wrap met lam en er stonden 2 heerlijke frisse salades klaar. Een salade met geitenkaasbolletjes van Bettinahoeve, met een stuk brood erbij, een prima lunch! Het weer was goed, dus heerlijk buiten vertoeven en genieten van de lunch.


Ja, en dan wil je toch ook wel die lammetjes zien. In de 'opfokbak' stonden ze al op ons te wachten! Cuteness overload! Je hoorde om je heen 'ohh' en 'ahh' en 'ik wil ook een geit (lam)'. Ik had wel uren kunnen knuffelen met deze lieve beestjes. En wat zijn het sociale dieren; nieuwsgierig, maar ook blij om een knuffeltje te krijgen!


Helaas komt aan alles een eind, dus ook aan het knuffelen met deze lieverdjes. We gingen allemaal met een big smile naar huis. Ook kregen we een goodiebag mee, gevuld met mooie streekproducten. De verse aardbeien lachten mij al toe. En wat waren ze lekker zeg!

Francine, nogmaals dankjewel dat ik hierbij mocht zijn. Ik heb genoten. Ook natuurlijk dank aan de sponsoren:

Lekker Gemekker

Meat Jess

Den Eelder

Slagerij Van der Linden

Bettine hoeve

De Fruitschuur

De Ruiter Genderen aardbeien


  

E-mailen