Stylishbeeld-foodspots
Food en media

De Tuynkamer 


Onlangs had ik een hele leuke afspraak met Marco, eigenaar van de Tuynkamer in Hoorn. Marco straalt het echte horeca-gevoel uit en dat is iets waar ik direct al blij van word! Niet alleen aan Marco, maar aan alles in dit leuke zaakje merk je de passie voor dit vak! Het oogt er wat klein, maar het loopt nog flink door naar achter, waar je heerlijk kunt zitten in de mooie binnenstadtuin en serre.       

 De Tuynkamer bestaat al sinds 1998 en is een begrip in Hoorn. De lunchkaart is uitgebreid en donderdag t/m zondag kun je zelfs dineren! We hadden iets vóór openingstijd afgesproken, maar zodra de Tuynkamer openging, merkte ik al snel dat de mensen binnendruppelden. De bordjes 'gereserveerd' kwamen al op de tafels en zo werd het in korte tijd al een gezellige boel! Diversiteit aan mensen; van jong tot oud. De een voor een broodje, de ander komt voor koffie met appelgebak.  


Appelgebak

Dat mensen kiezen voor een stukje appeltaart is niet ongewoon; de tuinkamer staat er bekend om! Hun appeltaart is zelfs ooit uitgeroepen tot de beste appeltaart van Noord-Holland; het Algemeen dagblad beloonde de taart met een mooi cijfer en het predikaat van beste Noordhollandse appeltaart. Ik vroeg Marco wat het geheim is van het recept. Uiteraard is het recept geheim, maar wat hij wel kwijt wilde was dat het afstamt van zijn opa. Opa was een scheepskok en voer over de hele wereld. Hij organiseerde regelmatig een Hollandse avond om de bemanning te steunen als ze ver van huis waren.       

  

Lunchtime!

Na het leuke gesprek was het tijd om een broodje te bestellen! Ik koos, zo hoorde ik later van Marco, voor het 'vrouwenbroodje'. Het was een warm broodje met gebakken kipfilet, geitenkaas, paprika en champignons. Het broodje staat op de kaart als 'Tuynkamer'. De mannen kunnen voor iets stoers kiezen en gaan voor bijvoorbeeld een steak sandwich. Ik had overigens moeite om te kiezen; zo veel lekkers op kaart! En dan werd zelfs nog de 'snelle lunchkaart' gehanteerd; op drukke dagen is de kaart iets kleiner, zodat de mensen toch binnen 10 minuten kunnen worden bediend. Ideaal voor de (zaken)lunch als je maar een half uurtje pauze hebt. En als je bekend staat om je appeltaart, dan vraagt het natuurlijk om geproefd te worden! Subliem!      


Beste brasserie van Nederland

In 2017 heeft de Tuynkamer de titel 'Beste brasserie van Nederland' behaald. En terecht! Marco heeft een open karakter, weet waar hij over praat. Het personeel is vriendelijk en loopt rond met een glimlach op het gezicht. Op de kaart is niets aan te merken: lekker eten, mooi geserveerd. Er wordt samengewerkt met lokale bedrijfjes, dus eerlijke en verse producten. Olijfolie (biologisch) halen ze bij een familiebedrijf in Noord-Spanje. De olijfolie kun je ook kopen voor thuis, of als cadeautje.    


Aanrader

Na 1 bezoek én het proeven van de appeltaart, heb ik de Tuynkamer in mijn hart gesloten. Dit is waar horeca voor staat! Marco, nogmaals dank voor het leuke gesprek en de lekkere lunch. Ik kom hier zeker nog weer terug; zeker ook op de nieuwe locatie. 

Ben je enthousiast geworden? Reserveren kan via deze link naar de website van BookDinners:

www.bookdinners.nl/restaurants/hoorn/de-tuynkamer/reserveren

Bij BookDinners vind je de leukste foodspots van Nederland, aanbevolen door mij en mijn collega-smaakmakers. Zo 'grijp' je dus nooit mis, voorkom je teleurstellingen en ontdek je de pareltjes!  


   

E-mailen