Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Limoncello

 

Als foodie en foodfotograaf mag bij mij dan de focus liggen op eten, ingrediënten, recepten en mooie bordjes; ook de rol van ‘drinks’ mag niet worden onderschat! Natuurlijk kennen we allemaal het ‘wine-pairing’, het kiezen van de juiste wijn bij het gerecht. En er zijn ook restaurants die aan ‘beer-pairing’ doen. Zelf ben ik niet zo’n wijn- en bierdrinker, maar er is meer! Sommige alcoholische drankjes vind ik op zijn tijd wel erg lekker, vooral de iets zoetere varianten, zoals Baileys en … limoncello! 


Ingrediënt

Als ingrediënt in een gerecht zijn (alcoholische) dranken natuurlijk ook niet uit de keuken weg te denken. Het kan mooie plaatjes opleveren, als er iets geflambeerd wordt, en het kan de smaak van een gerecht flink beïnvloeden. In positieve zin, als je het goed doet, uiteraard!


Limoncello
En dan nu over naar het onderwerp van dit artikel: limoncello! Dat heerlijke zoetzure likeurtje vindt zijn oorsprong in Italië, hoe kan het ook anders. Het recept is niet ingewikkeld: de citroenen worden geschild en de schillen worden in de juiste verhouding vermengd met pure alcohol. Na een aantal weken wordt suikerwater/-siroop toegevoegd. Dit krijgt dan weer een kleine 2 weken de tijd om goed te mengen, waarna de flessen kunnen worden gevuld.


Koreman's

Het recept mag eenvoudig zijn; dat maakt de keuze van ingrediënten en wijze van producen extra belangrijk om het verschil te maken tussen een gemiddelde en een goede limoncello. Bij Koreman's wordt met zorg en liefde met deze aspecten omgegaan. De biologische citroenen worden geteeld en verwerkt zonder synthetische toevoegingen, met de hand geschild en nauwkeurig afgewogen. En tijdens het proces van smaakvermenging wordt er dagelijks "met liefde geschud en gecontroleerd", zo vermeldt de website! En ik vind dat je het proeft! Naturel en puur van smaak, zoals het hoort. Het bedrijf is een familiebedrijf dat is opgericht door 2 broers die duidelijk weten hoe ze de traditie van een product als limoncello moeten respecteren. Voor mij dus geen straf om aan de slag te gaan, om 2 recepten met dit drankje te gaan uitwerken!


Tagliatelle
Misschien niet zo voor de hand liggend, maar daarom wel origineel en niet minder lekker: een hartig gerecht met limoncello. Ik maakte deze pasta met o.a. champignons, hüttenkäse en spinazie. Zo bijzonder om te merken dat het zoetzure van de limoncello prima samengaat met de overige ingrediënten. Ik heb ervan gesmuld!


Ingrediënten
200 gram tagliatelle
250 gram cottage cheese
100 gram spinazie
2 teentjes knoflook, in stukjes gesneden
1 citroen
Zwarte peper
Flinke scheut limoncello
1 bakje champignons
Parmezaanse kaas, geraspt


Bereiding

Kook de pasta volgens de beschrijving. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de knoflook kort aan. Voeg de champignons toe en bak deze bruin. Voeg de spinazie in delen toe en bak deze kort mee. Zet het vuur laag en voeg de cottage cheese toe. Voeg ook de limoncello en wat citroenrasp toe en laat nog even doorwarmen. Meng de pasta door het geheel en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen.


Slush

Op een heerlijke zomerse dag heb ik een totaal andere toepassing gezocht in de bereiding van een fris drankje. De limoncello-slush! Ideaal als je de smaak van pure limoncello nét iets te heftig vindt. Je hebt alleen wat crushed ijs nodig, en eventueel een citroentje en rietje voor de zomerse twist!Ingrediënten


Ijsklontjes/crushed ice
Koreman's limoncello
Schijfje citroen


Bereiding

Als je ijs nog niet 'gecrushed' is, vermaal de ijsklontjes in een blender. Vul een glas met crushed ice en giet er naar smaak wat limoncello bij. Decoreer met een rietje en schijfje citroen.

E-mailen