Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Thuis bij foodie Yara 


Naam: Yara de Graaff

Instagram: Home of a foodie

Website: - 

Yara en haar Instagram

Mijn liefde voor interieur en bakken begon al als klein meisje. Ik tekende altijd mijn huis ‘voor later’ en knipte plaatjes uit woonmagazines, om moodboards te maken. Maar ik stond ook dagelijks in de keuken om te bakken. Ik gooide altijd alles bij elkaar wat ik kon vinden in de keuken en dat pakte heel soms goed uit (maar meestal dus niet, haha). Naarmate ik ouder werd, begon ik bakken steeds leuker te vinden en ik greep iedere gelegenheid aan om een taart te maken!

Toen ik in 2015 begon met Personal Body Plan, ruilde ik de taarten met suiker, volle room en boter in voor varianten die gezonder en verantwoorder waren. Ik werd steeds creatiever en bakte inmiddels ieder weekend snacks, tussendoortjes, koekjes, cakes en taarten. Veel mensen vroegen mij recepten door te sturen en dat was de reden dat ik besloot te starten met een Instagram-account.  

Vorig jaar september was het dan eindelijk zo ver. Mijn moeder, zusje en ik begonnen met Twins Kitchen: Een Instagram-account met mooie foto’s van lekkere én verantwoorde baksels. Mijn moeder is fotograaf en zij maakte de mooie plaatjes, en mijn zusje en ik stonden hele weekenden in de keuken om onze creativiteit te uiten in het bakken. 

Het was een spontane start van een Instagram-account dat heel snel, heel veel volgers trok. Het ging zó snel dat mijn moeder en zusje het niet meer leuk vonden. Het voelde als een verplichting vonden ze. We zijn daarom gestopt met Twins Kitchen. Maar ik miste de interactie op Instagram; de leuke gesprekken en contacten die ik dagelijks had. Dus een paar weken geleden ben ik voor mijzelf begonnen met Home of a Foodie. Een account waar ik inspiratie wil geven op het gebied van interieur en bakken: de twee passies die ik al als klein meisje had en niet ben kwijtgeraakt in de jaren.    

Food

Food staat voor mij gelijk aan gezelligheid maar ook aan doorzettingsvermogen. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, denk ik aan de vrijdagavond dat ik mee mocht met mijn moeder met boodschappen doen. Ik genoot van de quality time samen met haar, maar ook het proeven en uitkiezen van mooie producten, waar we vervolgens mee de keuken indoken vond ik heerlijk. 

Verder zijn de mooiste herinneringen vroeger de gezellige avonden met het gezin. We zaten altijd met zijn vijven aan de grote eettafel. We kletsten en aten de hele avond. Ik vond die avonden zo gezellig, en ik genoot volop. Dat gevoel heb ik nog steeds. Als ik aan mijn keuken sta, en de lange boomstamtafel in huis is gevuld met mensen die lachen, eten, spelletjes spelen en kletsen, voel ik mij op mijn gelukkigst! Ik houd ervan om mensen in de watten te leggen. En om dan voor een groep mensen te kunnen koken is mijn ultieme geluksgevoel. 

Het doorzettingsvermogen waar ik food aan koppel, heeft te maken met het feit dat eten voor mij later een strijd werd. Ik wilde heel graag lekker eten, maar ik werd steeds zwaarder. We (mijn tweelingzusje en ik) waren altijd al wat steviger dan de rest van de klasgenootjes, maar ik vond het nooit zo erg. Totdat mensen ons er mee gingen plagen en we zelf ook door hadden dat we zwaarder/steviger waren. We wilde heel graag afvallen, maar het eten konden we niet laten staan. En sporten vonden we niet leuk. Het werd een flinke strijd om de kilo’s kwijt te raken. Nu, jaren later, ben ik op mijn streefgewicht, nadat ik 20 kilo ben afgevallen. En ik weet veel over voeding en sporten. Ik vind het een uitdaging om heerlijke taarten te bakken, waar je makkelijk mee kunt ontbijten omdat er zo weinig calorieën in zitten! Kortom: een flinke verandering van levensstijl! 

Uit en thuis eten

Buiten de deur eten vind ik altijd heel leuk. Vooral als ik naar een restaurant ga, waar ik het nog niet ken, kan ik me er dagen (soms weken) op verheugen! Ik geniet extra als alles klopt: de service, de smaken, een lekkere kaart en een goede wijn. Én de ambiance is uiteraard ook erg belangrijk. 

Als ik thuis eet, maak ik absoluut een feestje van mijn maaltijd. In het weekend dus iets meer dan doordeweeks, omdat ik dan meer tijd heb. Er zijn weekenden dat we alleen maar rennen en vliegen, maar zodra we aan het eten beginnen, proberen we altijd écht tijd voor elkaar te maken en kook ik graag!    

Belangrijk

Dat is heel wisselend. Als ik naar een redelijk standaard eetcafé ga, let ik zeker op de kwaliteit/prijs-verhouding. Maar dan let ik ook op recensies en vraag ik aan vrienden of ze het daar kennen en hoe hun ervaring was.

Als ik naar een wat luxer/duurder restaurant ga, kijk ik altijd naar het totale aanbod. Bieden ze een menu van de chef aan? Dan kijk ik naar het aantal gangen en de foto’s. Ik ben gelukkig nergens allergisch voor en er zijn weinig producten die ik niet lekker vind. Ik probeer dan ook altijd iets te kiezen op het menu wat ik nog niet ken! 

Lievelingskeuken

Thuis kook ik het liefste Italiaans. Ik ben gek op pasta’s en dat eet ik dan ook graag. Het is makkelijk en snel, na een lange dag werken. Ik bereid ook vaak lasagnes in het weekend voor. Als ik dan thuis kom na het werk, zet ik hem in de oven en is het wachten tot de wekker af gaat. Ideaal! 

In het weekend kook ik vaak uitgebreider. Ik houd van het maken van een goede risotto of een paella. Mijn favoriete risotto is met pompoen en gorgonzola. Die vindt iedereen altijd lekker. Zelfs mensen die normaal geen blauwe kazen-fan zijn! 

Foodspot

Pesca Amsterdam – Dit concept heb ik leren kennen toen ik bij het reclamebureau van DeliXL/Bidfood werkte. We maakten iedere maand een huis-aan-huisblad dat werd uitgegeven als een culinair magazine (de Appetizer). Je komt binnen en krijgt je drankje, waarna je wordt begeleid naar de ‘vismarkt’. Alle soorten en maten vis zijn hier uitgestald en je maakt hier de keuze wat je wilt eten. Het personeel helpt je in je keuze door te vertellen hoe de vis wordt bereid, geven advies over de hoeveelheid en ze geven tips welke vissoorten echte aanraders zijn. Kortom: Een avondje uit, zoals een avondje uit hoort te zijn. Je voelt je speciaal en het eten is Verrukkelijk met een hoofdletter V!   

Op de menukaart

Het is lastig om een keuze te maken. Ze hebben namelijk regelmatig een ander assortiment. Maar de calamares en zeebaars vond ik echt de lekkerste tot nu toe!  

3 Foodspots

Tia Rosa in Amsterdam – Een tapas- en wijnbar in hartje Amsterdam. Het is een prachtig, gezellig en sfeervol pand. Een knusse plek waar je je waant in Spanje, door de terra-rode muren, de Spaanse tegeltjes en de open keuken. De hapjes/tapas die ze serveren zijn smaakvol en vers gemaakt. Ik kom hier inderdaad regelmatig!

Markthallen in Rotterdam – Iedere foodlover kent de Markthallen in Rotterdam. Een plek waar restaurants zijn gecombineerd met leuke kookwinkels en marktkramen. Iedereen die van goed eten houdt, krijgt hier wat hij of zij zoekt. De producten die hier te koop zijn of worden geserveerd, komen uit alle windstreken. Kortom: hier kun je terecht voor een culinaire ontdekkingsreis. Rotterdam is alleen niet om de hoek, dus ik kom hier denk ik 3x per jaar. En als ik daar ben, neem ik altijd tassen met eten mee, waar ik vervolgens mee experimenteer in de keuken.
 

Het Rechthuis in Mijdrecht – Dit eetcafé is bij ons op fietsafstand, wat heel praktisch is als we allemaal een drankje willen doen. Ze hebben een redelijk standaard menukaart, maar elk gerecht op het menu is heerlijk en de sfeer is ook fantastisch. Het is ongedwongen en ze hebben een groot assortiment aan speciaalbieren en wijnen.  

Fooduitje

Zondag 24 maart was het Amsterdam Wine Festival. Daar ben ik samen met mijn vriend Bas naartoe geweest, voor het 3e jaar nu. De Westergasfabriek is dan omgetoverd tot een waar wijn-walhalla.

Ieder half jaar vindt dit festival plaats, en iedere editie veranderen ze het halfrond. Dit keer proeven we wijnen uit het Zuidelijke halfrond van de wereld. We maken een ‘wereldreis’ door Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland. Je proeft de cultuur, het eten en de wijnen van meerdere landen. Er is goede muziek en samen met mijn vriend genieten we ultiem van een avondje uit!  

Etentje thuis

Het menu is heel verschillend. Het hangt er heel erg van af wie er op bezoek is. Maar ik houd ervan om de tafel te dekken met heel veel hapjes, om daar vervolgens allemaal van te eten. Maar als ik moet kiezen, zijn tapas en kaasfondue mijn favoriet! Maar een zelfgemaakt courgette- of pompoensoepje, met een stokbroodje en Franse kaasjes sla ik ook niet af. 

E-mailen