Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Het Italiaanse leven van ‘da noi’  


Naam: Pauline en Pasqualino
Instagram: danoi_pasqualino_pauline
Website: http://www.danoi.be
 

Da Noi en Instagram

Euhh … 'jouw' Instagram is dus eigenlijk een 'jullie'. We zijn een getrouwd duo. We hebben een blog 'Da noi', wat betekent 'bij ons'. En dat is precies waar onze blog en instagram over gaat: gewoon lekker eten met en bij ons. Wat je ziet, staat dus bij ons op tafel.

Pasqualino is Italiaans en Pauline is een echte Hollandse. Ah ja, en we wonen momenteel in België met onze dochter. Zowel insta als onze blog is als een grap begonnen omdat we onze eigen recepten niet meer konden onthouden. Opschrijven is zoooo 2018 dus waarom geen blog??
Degenen die ons volgen op insta, horen eigenlijk alleen maar Pauline. Wij koken voornamelijk Italiaans. En als ik nu 'wij' zeg, bedoel ik eigenlijk mijn man. ;) Hij is toch meestal de chef in huis. Ik praat er graag over :). Verder doe ik alles rondom de website, foto's, insta, en andere social media en zo. Ah ja, en de zoete gerechten, die doe ik, want dat kan mijn dus echt man niet (opeten wel trouwens).

Hoe oud wij zijn? Laten we het er op houden dat we uit het tijdperk komen dat Twix nog Raider heette en dat een raketijsje nog 50 cent (ja 'gulden-cent') kostte ... ;)  

Food

We hebben er op onze blog een heel artikel aan gewijd. De manier waarop wij met eten omgaan weerspiegelt de wijze waarop wij in het leven staan. Spontaan, ongedwongen en alles (of toch veel) kan. Koken is voor ons niet iets 'klinisch' waarbij we alles met precisie afwegen en in schaaltjes klaar hebben staan. Of we alles geometrisch presenteren op een bord … Het heeft iets ongedwongen waaruit vaak ook de lekkerste recepten ontstaan. Je ziet iets, je hoort iets, je komt op een idee en je gaat daarmee aan de slag. Ik geloof dat wij ook nog nooit een recept uit een kookboek van a tot z hebben gevolgd. Daarbij koken wij nog het liefst voor anderen. In de zomer een grote pizza party, met kerst voor 20 vrienden en familie en ga zo maar door. Lekker verse pasta maken en mensen gelukkig maken. Kwaliteit gaat overigens wel voor kwantiteit. Als ik het heb over lekker eten dan is dat dus ook niet per definitie veel en uitbundig.  

Uit en thuis eten
Eten is bij ons altijd iets bijzonders. Waarom wachten met die pasta met truffel tot het weekend? Doordeweeks moet het eten toch ook een feestje zijn? Feestelijk eten is ook echt niet altijd moeilijker. Ook doordeweeks staat er dus bij ons vaak vers gedraaide pasta op tafel.
Uit eten gaan vinden we vaak nog wel een ding. De prijs-kwaliteit verhouding is vaak echt wel zoek. Maar daarentegen kom je vaak wel weer op nieuwe ideetjes. En soms is het ook gewoon heel erg leuk om eens niet zelf te hoeven koken en je te laten verwennen. Ook hier weer: liever 1 keer naar een goed (en toch meestal wat duurder) restaurant dan vaak naar een goedkoop restaurant met matige kwaliteit.
         

Belangrijk

Het type keuken staat toch wel voorop. We houden nu eenmaal van de Italiaanse keuken en we hebben een goede vriend die een Italiaans restaurant heeft. We nemen dan uiteraard dingen die we zelf niet vaak maken of waarvan we weten dat dat gewoon heel goed is. De prijs-kwaliteit vind ik ook wel een belangrijk criterium. Ik wil best wat meer betalen, als het dan maar goed is. En dat is niet altijd het geval helaas. Verder vind ik de sfeer en interieur ook heel belangrijk. Je moet er een goed gevoel bij hebben en het idee hebben van 'hier kan ik wel een paar uurtjes doorbrengen'. Omdat we meestal in restaurants gaan eten van vrienden zit de sfeer vaak wel goed. ;)
Een indicatie van een goede keuken is ook vaak dat er niet te veel op de kaart moet staan. Als een restaurant honderd gerechten op de kaart heeft staan, dan is dat dus nooit vers. Dat kan gewoon niet.
  

Lievelingskeuken

Ah ja, dat lijkt me duidelijk dus. La cucina Italiana. En we zijn dus heel kritisch met Italiaanse restaurants die we niet kennen. Pasqualino heeft altijd de neiging om dan even naar binnen te gaan en te kijken wat er bij de mensen op de borden ligt en hoe de keuken er uit ziet en maakt dan een praatje met de ober of zo (checkt of er een houtoven is of niet, of er ook Italianen in de keuken staan … hahaha). Dat ziet er soms wat vreemd uit dat hij spontaan ergens naar binnen loopt, een rondje maakt en dan naar buiten komt met 'ja, dit wordt het', of 'nee, dit gaat 'm niet worden'. Ik moet zeggen, dit klopt in de meeste gevallen echt wel. We hebben ook vaak genoeg dat we ons voornemen om ergens anders te gaan eten, een tijdje rondfietsen om dan vervolgens toch maar thuis iets lekkers te koken. Als het ons niet aanstaat, dan gaan we niet. Erg hè? Je wordt superkritisch op een gegeven moment.


Foodspot

Dat is toch wel Osteria Cellini in Maasmechelen (net over de grens in België). Niet alleen omdat dat hele goede vrienden zijn van ons, maar omdat hij zelf ook superkritisch is en ook echt alleen maar goede en duurzame producten gebruikt. Kruiden kweekt hij zelf, porcini plukt ie zelf, laat producten overkomen uit Italië, heeft goede wijnen etc. Daarnaast is het interieur supergezellig. Meeste restaurants hebben het idee dat je bij een Italiaans restaurant druiventrossen en lege chiantiflessen aan het plafond moet hebben hangen, of de muren polenta-geel moet schilderen. Af-schu-we-lijk! Dit interieur is hip en eigentijds … en heel insta-waardig hahaha. De broodbordjes zijn ook zelfgemaakt. Dat soort details ... love it!! Het is niet het meest goedkope restaurant dat ik ken, maar echt de moeite waard. Ah ja, je kunt er ook slapen en dan krijg je 's ochtends een heerlijk Italiaans ontbijtje.
https://www.osteriacellini.com/
           
Op de menukaart
Alles is top! Hier eet je dus de echte Italiaanse keuken. Pasta met een ragù van wildzwijn, gegrilde octopus, ravioli met truffel, zelf gedraaid ijs met zabaglione … noem het maar op.
Maar het beste is nog om je gewoon te laten verrassen door de chef, met een aangepaste wijn erbij. En als je iets wilt dat niet op de kaart staat, dan kan dat ook zelfs. Mensen die goed kunnen koken, kunnen alles maken. Zonder extra moeite.
            
3 Foodspots
Verder zitten er nog een paar leuke hotspots in Hasselt (BE) en omstreken:
• Osteria Cellini in Maasmechelen dus https://www.osteriacellini.com/
• Osteria Moretti in Hasselt. https://www.osteriamoretti.be/. Zij hebben net als Osteria Cellini een vermelding in de Gault Millaut. Het leuke is dat dit restaurant wordt gerund door twee hele jonge mensen die vol passie zitten voor koken. Prachtig om te zien. Wel reserveren want het zit altijd vol.
• Oratoriënhof in Leuven (geen website). Hier zou ik met name in de zomer heen gaan. Reserveer dan een plekje buiten in de tuin tussen de rozemarijn en verse tomaatjes.
• Voor een lekkere pastalunch waar je een eerlijke prijs voor betaalt in Hasselt is Pocomatto. Gewoon lekker. Uitgebaat door twee stoere dames.
 

Fooduitje
Oef, nee … zal er meteen eens werk van gaan maken. Maar meestal komt dat ook spontaan op. Dan gaan we met een groep vrienden.
     


Etentje thuis

Dat varieert dus echt per keer. Het is wel altijd verse pasta. De ene keer zwarte met inktvis, de andere keer gevuld met ricotta. Het hangt er maar net vanaf waar we zelf zin in hebben om te maken. En uiteraard een tafel vol met lekkere antipasti. Verder een secondo. Dus een lekker stukje vlees of vis uit de oven met geroosterde groente en een frisse venkelsalade. Aardappelen staan bij ons bijna nooit op tafel. Dus echt wel traditioneel Italiaans dus. We hebben ook in de keuken een muur met schoolbordverf beschilderd en daar staat het menu op voor de gasten. Dat werkt echt heel erg leuk. Ik doe vaak de desserts, maar door de hoeveelheid ervoor komen we daar vaak amper aan toe … ;)    

E-mailen