Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Harold's kookkunsten


Naam: Harold Veldhoen

Instagram: @haroldkookt

Website: www.haroldkookt.nl


Harold en zijn Instagram

Op mijn Instagram vind je vrijwel alleen foto’s van gerechten die ik zelf heb gemaakt. Heel af en toe komt er iets uit een restaurant voorbij; als ik het écht bijzonder vond én de foto een beetje geslaagd is.

Door dit te delen daag ik mezelf uit om nieuwe dingen te proberen en steeds weer iets moois neer te zetten. Die ontwikkeling zie je hopelijk ook terug.

Mijn foto’s zijn altijd gemaakt ‘in the heat of the moment’; net voor het opdienen. Ik maak heel bewust geen gerechten voor de foto maar een foto van mijn gerecht. En het liefst eet ik dat terwijl het nog warm is. :)


Food

Ik kan oprecht blij worden van lekker en mooi eten. En al helemaal als ik zelf iets maak waar anderen zichtbaar van genieten. Hiernaast vind ik het een heerlijke manier van ontspannen die ook nog eens nuttig is.

Na een dag werken is het heerlijk om alles even los te laten, ik sta dan gerust 1,5 uur in de keuken. Gedurende de dag heb ik dan vaak al bedacht wat ik wil, dat begint bijna zodra ik opsta. Als ik niets kan bedenken, heb ik wat kookboeken en natuurlijk Instagram ter inspiratie achter de hand.

Ik vind het belangrijk dat je bij jezelf blijft. Mijn eigen drive om steeds iets nieuws en moois te maken is iets persoonlijks, dat wil zeker niet zeggen dat dit ‘de standaard’ is. Ik kan ook heel blij worden van een grote pan spaghetti met vrienden en familie.

Het doel is altijd om van eten te genieten, het niet alleen als iets functioneels te zien.


Uit en thuis eten

Als ik uit eten ga wil ik verrast worden, iets nieuws ontdekken en inspiratie opdoen. Ik ben gek op fine dining, mooi opgemaakte borden en een ontspannen sfeer. All-you-can-eat is aan mij echt niet besteed, dat je met zo’n volgepropt gevoel weggaat en vaak niet eens lekker gegeten hebt. Qua menu kies ik het liefst voor ‘het beste van de chef’ of een verrassingsmenu. Het liefst zoveel mogelijk kleine gangen om veel verschillende smaken te beleven.

Thuis probeer ik veel te variëren, al heb ik ook wat favoriete recepten die regelmatig terugkomen.


 Belangrijk

Eerlijk gezegd ga ik niet zo vaak uit eten, een paar keer per jaar. Dan wil ik wel graag dat het bijzonder is. Een heel uitgebreide menukaart sla ik meestal over omdat dit me direct laat twijfelen aan de kwaliteit; hoe kun je 50 hoofdgerechten op hetzelfde niveau bieden?

Omdat het niet zo vaak gebeurt vind ik de prijs iets minder relevant. Als je voor € 100,- een fantastisch, verrassend diner hebt, vind ik dat geld beter besteed dan € 20,- voor iets waar je geen glimlach van op je gezicht krijgt.


 


Lievelingskeuken

Italiaans, zonder twijfel. Dit kook ik het liefst zelf, hier ben ik ook het meest in thuis. Als ik uit eten ga zoek ik juist naar iets anders, dan heb ik niet echt een voorkeur. 


Foodspot

Er zijn veel plekken waar ik goede herinneringen aan heb maar ik denk dat ’t Nonnetje** in Harderwijk tot nu toe bovenaan staat. Het was een heerlijke zomeravond, op mijn verjaardag, en we zaten op het terras aan een pleintje. Een heerlijk ongedwongen sfeer met topservice en briljant lekker eten.

www.hetnonnetje.nl – Vischmarkt 38, Harderwijk


  


Op de menukaart

Hier at ik voor het eerst een oester die ik lekker vond, een amuse met gazpacho die in je mond uiteenspatte en zoveel meer bijzonders. Wat mij bij is gebleven is denk ik vooral een ravioli met lopende schapenkaas. Maar geloof mij, iedere gang is het waard om te proberen!

Het menu wat ik had wordt nog steeds geserveerd: Michel’s Meesterkok Menu.


3 Foodspots

ChefsRevolution. Ok, misschien speel ik hier een beetje vals omdat het een nogal tijdelijke foodspot is. Ik was er vorig jaar en volgend jaar is de volgende editie van dit culinaire festival in Zwolle, rondom De Librije. Ik was alleen naar de BOERenmarkt XL en kon mijn lol op! Voor heel nette prijzen kon je gerechten van verschillende toprestaurants proeven en een inkijkje krijgen bij diverse lokale leveranciers. Heerlijk om met een wijntje rond te struinen. Kortom, volgend jaar ben ik er weer bij!
www.chefsrevolution.nl – Zwolle

Foodshed Rotterdam. Dit is een wat recentere ontdekking, in de Foodhallen in Rotterdam. Kleine bordjes, heerlijke smaken en goed betaalbaar. Onder leiding van Erik en Juliën van Loo (Parkheuvel**), dat zegt toch genoeg? Ik at hier voor het eerst écht lekkere buikspek waar ik nog steeds met een glimlach aan terugdenk.
www.foodshedrotterdam.nl – Wilhelminakade 52-58, Rotterdam

De Witte Zwaan. Hier komt de verrassing weer terug. Een ontspannen sfeer met heerlijke, originele en verfijnde gerechten. En dat met een heel jong team. Ook hier vertrek je met een grote glimlach!
www.witte-zwaan.nl – Dorpsstraat Vo Steenstraat 8, De Bilt


Fooduitje

Mijn volgende fooduitje staat zeker al gepland, al duurt het nog bijna een jaar … Maar het is dan ook wel iets heel bijzonders: dineren bij De Librije.

Voor die tijd een heerlijke vakantie met bestemmingen als Parma en Bologna, daar komt ongetwijfeld ook veel food voorbij!


Etentje thuis

Bij een etentje thuis ga ik voor gemak. Iets wat ik al een paar keer heb gemaakt en waar ik veel vooraf kan doen zodat ik niet de hele avond in de keuken sta. Wel zo gezellig!

E-mailen