Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Culinair met Culinea 


Naam: Hanneke de Jonge

Instagram: culinea.nl

Website: www.culinea.nl 

Hanneke en haar Instagram

Ik ben Hanneke de Jonge. Mijn wieg heeft letterlijk en figuurlijk in een keuken gestaan. Namelijk in de keuken van het restaurant van mijn ouders. Mijn vader en moeder konden allebei heel goed koken en hebben ons de liefde voor lekker eten meegegeven. Van jongs af aan namen ze alle vijf(!) kinderen mee naar restaurants en nee ... geen kindermenuutje voor ons, maar lekker eten waar we zin in hadden.

Mijn ouders hadden diverse horecabedrijven en vonden het logisch dat de kinderen deze zouden overnemen. Daarom werkte ik in het restaurant, al jong in de spoelkeuken, daarna in de keuken en op mijn 14e ook in de bediening. Ik heb toen de benodigde horecadiploma’s gehaald. Op een gegeven moment ging het lange dagen werken zich opbreken en besloot ik te stoppen.

Ik ben opgegroeid met de klassieke Franse keuken, maar door het vele reizen kwam ik in aanraking met talrijke andere smaken. Ik ben gek op de Aziatische en Italiaanse keuken maar vooral de kruidige smaken uit het Midden Oosten hebben mijn voorkeur.

Ik kook dagelijks vers en met zoveel mogelijk lokale ingrediënten van het seizoen. 

Food

Lekker en goed eten is voor mij heel belangrijk. Ik ben ermee grootgebracht en het is een grote hobby van mij om te koken en op zoek te gaan naar lekkere en lokale ingrediënten. Ik droom van eten en vaak droom ik een recept, wat ik dan de volgende dag gelijk wil gaan bereiden. Zo kicken als de smaakcombinaties die ik gedroomd heb, dan ook echt kloppen. 

Uit en thuis eten

Meestal eet ik professioneel buiten de deur, omdat ik restaurants recenseer. Het is werk, maar we proberen natuurlijk ook wel gezellig samen privé uit eten te gaan. Thuis maak ik er bijna elke dag een feestje van, dit kan ook van simpele ingrediënten. Als het maar vers is en met liefde bereid. Als we gasten krijgen, ga ik helemaal los. 

Belangrijk

Ten eerste de ambiance, dan: hoe is het personeel en dan natuurlijk ook het eten. Prijs/kwaliteitverhoudingen kloppen meestal niet en dat is jammer. Ben best bereid om veel geld te betalen, maar dan moet alles wel goed zijn en kloppen.  

Lievelingskeuken

Mijn lievelingskeuken is de keuken uit het Midden-Oosten. Ben gek op de specerijen die daarin gebruikt worden en de smaakcombinaties. Heb bij ons in de buurt helaas nog niet zo'n restaurant gevonden dus kook ik dit thuis vaak. 

Foodspot

Restaurant en cocktailbar Juniper & Kin op de bovenste verdieping in QO Hotel is echt geweldig. Prachtig uitzicht over de stad

https://www.juniperandkin.nl/en/

Ze maken natuurlijk de lekkerste cocktail en in het restaurant worden gerechten geserveerd die bereid worden op temperaturen niet boven de 40˚C. Ze gebruiken heel veel groente en kruiden uit hun eigen kas die op het dak van het hotel staat.   

https://www.juniperandkin.nl/en/ 

Op de menukaart

We hebben daar een heerlijke zalm gegeten, maar ja de kaart varieert natuurlijk. 

3 Foodspots

Restaurant Ratatouille te Harderwijk  http://www.rttll.nl/ratatouille/

Restaurant The Factory Kitchen te Amersfoort  https://www.thefactorykitchen.nl/reserveren

Restaurant Pier 16 te Nagele  https://www.pier16.nl/    


Fooduitje

Manlief zit momenteel veel in het buitenland, dus we hebben samen nog geen uitje gepland. 

Etentje thuis

Ligt eraan wie er te gast komen; vegetariërs, Bourgondiërs, etc. Vind het leuk om bijvoorbeeld een geheel vegetarisch menu te maken of een uitgebreide tapastafel, of  Midden-Oosterse mezzetafel. Met de Kerst gaan we altijd met de hele familie naar mijn  moeder, zij maakt de kalkoen en wij doen de rest. Meestal komt het erop neer dat ik het dessert mag maken. Afgelopen jaar heb ik deze heerlijke Trifle met mascarpone en  Frangelico gemaakt. Dit was n.a.v. een grap van mijn zusjes. Wij waren met mijn moeder en zussen op bezoek bij mijn broer op Ibiza. Mijn zusjes gingen op pad voor iets lekkers bij de koffie en kwamen toen met een fles Frangelico thuis. Dit vonden ze  zo lekker, dat ze ter plekke verzonnen dat ik hiermee maar het kerstdessert moest maken. 2 Nachten voor de Kerst heb ik dit dessert gedroomd en toen de dag voor Kerst gemaakt. Nou het was the bomb kan ik je verklappen :)      

E-mailen