Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Annemiek in West-Friesland 


Naam​​: Annemiek van Zon

Instagram​: culinairwestfriesland

Website​:  https://www.culinairwestfriesland.nl

Annemiek en haar Instagram

Na een carrière van bijna 30 jaar in de gezondheidzorg, waarvan de laatste jaren in de TBS-wereld, was ik het zat. Ik wilde iets met food, mijn hobby gaan doen en opende in 2007 mijn mediterrane winkel. Een droom, verse tapas en andere gerechtjes maken voor in de toonbank, goede wijnen, olijfolie, pasta’s, kookboeken etc. mogen verkopen. Helaas moest ik deze na 2 jaar opgeven doordat ik ziek werd.

Food is nog belangrijker voor mij geworden nadat ik de koks- en zelfstandig werkende koksopleiding ben gaan doen in 2015 en 2016. Het belangrijkste dat ik daar leerde is zelfvertrouwen hebben in de keuken. In 2016 heb ik een kookboekje uitgebracht en mocht ik aan 7 andere meewerken. Toen is foodfotografie en stylen ook wat meer in beeld gekomen. Als je 7 recepten op een dag moet maken en deze ook fotograferen, dan moet je iets zoeken om alle gerechten op een originele manier op de foto te zetten, met afwisseling.

Op mijn Instagram deel ik eigen foto’s van zelf ontwikkelde recepten en ook recepten die ik van anderen maak, zet ik op de foto. Foodfotografie doe ik samen met mijn man, ik kook en style en soms maak ik ook de foto’s. Maar als mijn man, die veel meer van fotografie weet, in de buurt is maakt hij ook regelmatig de foto’s. 

Veel mensen denken dat ik in Friesland woon, maar West-Friesland is een gebied in de kop van Noord-Holland.  

Food

Food betekent alles, ik denk de hele dag aan eten en vooral als ik mooie lokale producten bij de boeren en telers zie, komen er meteen ideeën naar boven wat ik ermee kan gaan doen. Ik kan rustig de hele dag in de keuken bezig zijn, dit werkt voor mij ontspannend. Daarnaast vind ik kookboeken lezen, uit eten, foodmarkten of op vakantie alles ontdekken in andere landen wat eten betreft geweldig.

Mijn schoondochter zei op een gegeven moment tegen mijn zoon: 'jullie kopen alleen maar cadeaus voor jullie moeder die met eten te maken hebben.' 'Ja,' zeiden mijn zoons, 'maar dat is mijn moeder, eten en keukengerei.' ;)    

Uit en thuis eten

Van buiten de deur eten kan ik echt genieten, uiteraard in goed gezelschap en dan mooie gerechtjes ontdekken met een goed glas wijn. Nu hoeft dit echt niet altijd luxe te zijn, in een goed eetcafe kan ik ook genieten van een goede saté bijvoorbeeld.

Het is wel Feest met een hoofdletter als we naar een sterren- of toprestaurant gaan. Het is dan het totaalplaatje wat helemaal klopt.

Van thuis eten maak ik ook meestal wel een feestje; omdat ik iedere dag wel wat nieuws bedenk, is het ook afwisselend. 

Belangrijk

Het is een verschil of ik een hapje buiten de deur ga eten, of dat we uit eten gaan. Ik vind het belangrijk dat er met verse ingrediënten uit het seizoen wordt gekookt. De bediening moet goed zijn en een goede bijpassende wijn maakt het compleet. Smaakcombinaties waar ik zelf niet op zou komen en die mij weer inspireren in de keuken kan ik erg waarderen. 

Lievelingskeuken

De Spaanse keuken, het Midden Oosten en de Italiaanse keuken zijn favoriet.    

Foodspot

Op dit moment komen we graag bij De Moriaan in Warmenhuizen, Frank en Dennis maken er echt een feestje van op je bord. 

https://www.restaurantdemoriaan.nl/

Ze werken met lokale mooie producten en koken puur. Alles wordt zelf gemaakt en van de bordopmaak kan ik zeker nog iets leren. 

Op de menukaart

Ze hebben vaak een 3-gangen keuzemenu of een ander arrangement, de 5-gangendeal waarbij je in plaats van 60 euro maar 39,95 betaalt is echt de moeite waard. We laten ons sowieso graag verassen, we lusten alles. 

3 Foodspots

Lucas Rive in Hoorn, NH

http://www.lucasrive.nl/

Je kiest hier het aantal gangen dat je wilt en geeft aan wat je echt niet lust. Voor de rest is het genieten en droom ik iedere keer weer dat ik ooit ook zo kan koken. 

Hier staat ook zeker de Moriaan in:

https://www.restaurantdemoriaan.nl/ 

Een eetcafé waar we regelmatig komen is Het Hofje in Medemblik, 

http://hofvanmedemblick.nl/eetcafe-t-hofje/

Eenvoudig maar goed eten. 

Fooduitje

Vuurtoreneiland bij Amsterdam

http://vuurtoreneiland.nl/

Het is een eilandje in het Markermeer, het zomerrestaurant is in een transparante glazen kas waar je dus een geweldig uitzicht hebt. Je moet hier echt reserveren, iedere dag om 13 uur begint het reserveren voor precies over 2 maanden. Bijvoorbeeld 10 juni kan je reserveren voor 10 augustus. En wacht niet te lang, want met een paar uur zijn ze iedere keer weer uitverkocht.   

Etentje thuis

Als er vrienden komen eten, sta ik vaak dagen in de keuken en pak ik echt uit. Wat ik ook meerdere keren heb gedaan is meedoen met RestaurantDay, je huiskamer en ook een keer mijn kas bouw je dan om tot restaurant waar je zelf het aantal gasten en het menu mag bedenken. 

E-mailen